Aikamadot ja Hansaseikkailu - lasten seikkailullinen tietokirja

Katso kirjan kansi täältä

Maahan törmää outo avaruusalus, jonka miehistönä on hyvin edistyksellisiä madonkaltaisia olentoja, joita kutsutaan aikamadoiksi. Aikamadot ovat madonreikien läpi ajassa matkustavia pieniä otuksia, jotka seikkailevat eri historiallisissa aikakausissa.

Aikamadot ja Hansa-seikkailu -kirjassa lukija pääsee tutustumaan keskiaikaiseen Eurooppaan, jota hallitsi Hansa-kauppiaat ja Itämerellä liikkuvat merirosvot. Kirja tutustuttaa lukijan historiaan ja menneeseen sadun ja seikkailun lomassa.

Vaikka kirjan päähenkilöt ovat kuvitteellisia olentoja, perustuu sen tiedot 1300-1400-lukujen Itämeren ympäristöä koskevien historiallisten ja arkeologisten tutkimustulosten ympärille. Kirjan lähtökohtana on aito kaivauksilta löytynyt arkeologinen esine, jonka elinkaarta seurataan esineen valmistumisajankohdasta aina sen päättymiseen arkeologiseksi löydöksi. Kirjailija ja kuvittaja ovat molemmat kokeneita arkeologeja, jotka ovat työskennelleet useita vuosia kenttähommissa. Kirjan pääosassa oleva 1300-luvun lopun Jacoba-kannun sirpale on löytynyt kirjailija Andreas Koiviston itsensä johtamilta kaivauksilta Vantaalla.

Kirjan tekijä Andreas Koivisto on opiskeluaikojensa alusta unelmoinut lastenkirjan kirjoittamisesta. Nyt kun hänellä on jo kolme omaa tytärtä ja paljon alan kokemusta, hän on Aikamatojen myötä vihdoin toteuttanut unelmansa.

Aikamato-seikkailun yksityiskohtaiset ja upeat kuvat ovat arkeologi Elina Terävän käsialaa. Elina on taitava piirtäjä ja kävi ennen arkeologian opintoja taidelukiota. Hänen äitinsä on tehnyt satukuvituksia lastenlehtiin ja Elina on myös itse haaveillut lastenkirjojen kuvittamisesta.

Kirja julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi samassa painoksessa. Kirja on ns. kääntökirja, jossa kieli vaihtuu kirjan kädessään kääntämällä. Kirjan pääkohderyhmä ovat 5-12-vuotiaat lapset. Kirja soveltuu myös vaihtoehtoiseksi koulujen oppimateriaaliksi historiatunneille.